پژوهیدن امری الهی
به گزارش خبرگزاری ایثارگران ، محمدرضا نوذریان مدرس دروس ادبیات فارسی در دانشگاه گفت : تردیدی نیست دین مبین اسلام و کلام وحی انسان ها را به تحقیق ، تامل و تعقل فراخوانده و از این رو می توان پژوهش گری سازنده را که منجر به تعالی جامعه و خدمت رسانی به انسان ها می شود امری الهی دانست. محمدرضا نوذریان که به مناسبت ۲۵ آذر روز پژوهش در گفت وگو با خبرنگار ما سخن می گفت افزود : به تعبیری باید این امر مهم را با هدف شناخت بهتر پروردگار و استوار ماندن در راه درست ، از خویشتن و برای خود آغاز کرد زیرا ایمان برخاسته از شناخت ، ایمانی ارزشمند و فاخر است.
وی ادامه داد : وقتی فرد پژوهش گر ، دیگران را از یافته های علمی خود مطلع می سازد در حقیقت آنان را به سوی دانایی و نهایتا توانایی سوق می دهد و لذا این کار خدمت بزرگی به انسان هاست.
نوذریان تصریح نمود : قرآن کریم با بیان های گوناگون و در بخش های مختلف از جمله در سوره های مبارک زمر ، فاطر و مجادله ، ارزش دانایان را یادآوری و بدین گونه انسان ها را به علم آموزی که مسلما تحقق مطلوب آن در گرو پژوهیدن و تحقیق می باشد ترغیب فرموده است.
این پژوهش گر، آیه ۱۸۵ سوره اعراف را مثال زد و توضیح داد : رویکرد ارزنده کتاب هدایت در توصیه به پرهیز از سطحی نگری که بی گمان پژوهیدن نیز در زیرساخت آن نهفته ، گاهی هم به صورت نکوهش سستی نمایان گردیده پس می توان نتیجه گرفت پروردگار علیم در این باره حجت را بر همگان تمام کرده است.
او خاطرنشان شد : قرآن که به موجب نص صریح آیه ۲۹ سوره مبارک (ص ) ” كِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَيْكَ مُبارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا آياتِهِ وَ لِيَتَذَكَّرَ أُولُوا الْأَلْباب ” کتابی برای اندیشیدن است یقینا کردارهای کورکورانه و دور از دانش را تایید نمی کند و این خود ، برای همه آنانی که علاقه مندانه و با نیت خدمت به جامعه اسلامی ، به تحقیق و جست و جو در عرصه بی کران علم می پردازند افتخاری بزرگ به شمار می رود.
نوذریان در قسمت دیگری از سخنانش پیشینه دعوت به پژوهش در ادبيات ملي کشورمان را یادآور شد و گفت : اينكه شاعر جهانی مانند فردوسي در هزار سال پيش با سرودن ابياتي مانند «توانا بود هركه دانا بود / زدانش دل پير برنا بود» همگان را به دانشاندوزي فراخوانده و یا در بیت «به رنج اندر آري تنت را رواست / كه خود رنج بردن به دانش سزاست » رنج بردن در راه دانش را ستايش كرده می تواند موید اهميت داشتن مطالعه و پژوهش گری در بين ايرانيان و نیز نشان گر تلاش ادباي ایرانی برای گسترش این مقوله ها در جامعه باشد.
این مدرس دانشگاه توضیح داد : ادبیات فارسی ، خصوصا ادب تعليمي به عنوان يكي از انواع ادبي با استفاده از زیبایی ها و اثرگذارگذاری های نظم ونثر به شناساندن ضرورت پژوهش و نهادينه شدن آن پرداخته که از افتخارات ادبیات ملی ما به شمار می رود.
وی ادامه داد: زبان و ادبیات فارسی به عنوان سرمایه سترگ فرهنگی می نمایاند ، ابزارمهم پژوهش یعنی كتاب خوب كه به تعبير امام علي(ع) باغ و بوستان دانشمندان است مدتهاي طولانی در زندگي ايرانيان حضور داشته و قرنها پيش كتاب خانههاي بزرگی در کشورما دایر بوده اند اما در برخي از جنگهاي تاريخي، متخاصمان و اجانب وارد شده به ايران با اهداف مختلف از جمله ضربه زدن به هویت فرهنگی این سرزمین دیرپا و ايجاد فاصله بين دانشمندان عصر و پژوهش ، برخي كتاب خانههاي بزرگ کشور كهن و تاریخی ما را به آتش كشيدند و با خاك يكسان كردند.
نوذریان بيان نمود : نبايد فراموش شود دانایی حاصل از پژوهش بايد با عمل همراه گردد زيرا به قول گلستان آفرین ادب بی کران فارسی ، مصلحالدين شيرازي ، عالم بيعمل همانند زنبور بيعسل است و نميتواند نفعي به دنبال داشته باشد.
این پژوهش گر به رابطه مستقیم و متقابل تولید کتاب های فاخر و رواج پژوهش در جامعه هم اشاره نمود و گفت : جادارد همه ما که به انحای مختلف ازفواید پژوهش های دیگران در زندگی شخصی و اجتماعی خویش بهره مندیم ، برای ساختن هرچه بهتر کشور و سعادت نسل های آینده ، از هر راه ممکن به نهادینه شدن فرهنگ پژوهش و گسترش کتاب خوانی کمک کنیم تا سرانه این گونه شاخص های مهم در کشور که به گفته کارشناسان فعلا در حد رضایت بخشی نیست بهبود یابد.
منبع: خبرگزاری ایثارگران